Jak obliczyć Wielkanoc?
Pewnego wieczoru, po całonocnym kultu w domu starszego kapłana zgromadzeni na rozmowy i filiżanką herbaty później właściciel i niektóre z jego młodych asystentów. Początkowo rozmowa toczy się wokół konkretnych planów, a następnie przeniósł się do dyskusji na temat nadchodzących uroczystości wielkanocne, nieubłaganie zbliża się już dokuczał i myśli na uroczystość dekoracji kościoła, blasku uwielbienia i możliwości przerwania szybko po długim Postu. Jeden z ministrantów zapytał: „Ojcze, a jak obliczyć Wielkanoc, jego dzień i datę, a kto to wszystko”? „Dobrze, synu, to nie jest rzeczywiście łatwe zadanie, w skrócie nie jest odpowiedzią. Ale jeśli to jest zabawa, to staram się zmusić mój słaby umysł, aby wyjaśnić, co jest co. "
Obliczania daty Wielkanocy w starożytności
W celu dokładniejszego zrozumienia sposobu obliczenia Wielkanoc, musimy cofnąć się w Starym Testamencie. Jak ty, moja droga, pamiętam pierwszy Pascha wiązało się ze zdarzeń exodusu Żydów z Egiptu. O obliczania daty Wielkanocy, a następnie wchodzi w rachubę. Testamentu Żydzi Stare dostaje instrukcji bezpośredniego, do świętowania Wielkanocy na 14 dnia pierwszego miesiąca roku. Żydzi, nazwał Nisan, a w czasie określonym czasie dojrzewania kłosów.
Obliczanie daty Christian Wielkanoc
Po Narodzenia i Zmartwychwstania Chrystusa, jak wiadomo, święto Paschy został podzielony na żydowskich i chrześcijańskich. Ale tu, czego jeszcze nie było tego obliczania daty Wielkanocy. Pierwsi chrześcijanie byli zadowoleni z okazji jego główną festiwalu w pierwszą niedzielę po Wielkanocy tydzień później żydowskiej. Jednak po zniszczeniu Jerozolimy i rozproszenia narodu żydowskiego jako punkt orientacyjny dojrzałe kłosy wyblakłe. I nadszedł czas, aby zastanowić się, jak obliczyć Wielkanoc w tej sytuacji. Znalazłem sposób szybko. Przedsiębiorczy Żydzi, a po nich chrześcijanie zaczęły być wykorzystywane do tych celów ciał niebieskich, a dokładniej, kalendarz Słońca i Księżyca.
Wzór do obliczania Easter
A gdy w IV wieku na Soborze Nicejskim w powszechnej opinii świata chrześcijańskiego, zdecydowano, że Wielkanoc, chrześcijanin nie powinien obchodzić obok żydowskiej Paschy, formuła obliczania daty Wielkanocy pochodzi. W prostych słowach, ta formuła wygląda tak: chrześcijanin Wielkanoc obchodzi się w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca występujące po równonocy wiosennej. Ale nie jest tak proste jak się wydaje.
Na wspomniany już Sobór Nicejski został zatwierdzony przez wiecznego kalendarza z dziewiętnastoletniego cyklu Wielkanocnej, gdzie wielu parametrów branych pod uwagę przy obliczaniu daty Wielkanocy. W tym fazy księżyca i jego wiek w danym okresie czasu. cała procedura została opracowana, w których szczególne przepisy dotyczące obliczonej liczby złotego w danym cyklu lat dziewiętnastu, a już z tej figury tańczyły wszystkie inne obliczenia. Mam dzieci, po prostu nie wiem, a nie nasza sprawa, obliczyć Wielkanoc. W kalendarzu już wykonane. Mogę tylko powiedzieć, że jest to formuła jest obliczenie daty prawosławnej Wielkanocy, i katolicki, zbyt. Tylko w pierwszym przypadku, Julian Paschalna, a drugi - gregoriański, a to robi różnicę. No, to już późno, módlmy się i iść do domu.
Kto dzisiaj ma Easter obliczany?
„Ojcze, ostatnie pytanie jest to możliwe? Kto powinien dokonać tych obliczeń daty Wielkanocy? " „Ma to ludzie uczeni, którzy mają głęboką wiedzę duchową i astronomiczne, musimy się rozwijać i rosnąć.” „Dobrze, dobrze, sir, dziękuję za lekcję. I prawda, że jest zbyt późno, zatrzymała cię, chodźmy do domu. " A młodzi mężczyźni pożegnała się ze swoim duchowym mentorem, zadowolony z ciekawość opuścił gościnną domu.
filmy: "Jak obliczyć datę Wielkanocy? Wielka różnica między wyznań chrześcijaństwa!"
Film: Jak obliczyć datę Wielkanocy. Zobacz wszystko!
Wideo: Master Derek Walters: „Wielkanoc w chińskim kalendarzu.” Międzynarodowa Konferencja Feng Shui 2014 Moskwa
Wideo: Part 208 TE Przygotowanie Paschy Jezusa i apostołów
- Pascha
- Przygotowania do Wielkanocy
- Jak świętować Wielkanoc w Rosji?
- Wielkanoc Kalendarz
- Katolicka Wielkanoc
- Wielkanocne tradycje
- Wielkanoc w Niemczech
- Najwcześniejszym Wielkanoc
- Wielkanoc kurczaka dziane
- Aplikacja na Wielkanoc
- Wielkanoc dla dzieci
- Skład Wielkanoc własnymi rękami dla dzieci
- Wyroby z papieru na Wielkanoc
- Happy Easter - historia dla dzieci
- Liczby na Wielkanoc z ich rąk dla dzieci
- Liczby na Wielkanoc z ich rąk
- Wielkanoc wieniec - przepis
- Czego nie robić na Wielkanoc - objawy
- Kiedy należy udać się na cmentarz po Wielkanocy?
- Dlaczego nie mogę iść na cmentarz, aby spożyć Paschę?
- Znaki Wielkanocy